Duke filluar nga 1 korriku i ardhshëm, do të ndryshojë gjithçka për viza studentore. Duke pritur për tërmetit tjetër në botën e vizave, ne të shqyrtojë se cilat janë përparimet me agjentin e imigracionit Emanuela canines

Dua të shkoj dhe të jetojnë në Australi: revolucion vijnë për vizë studentore

Së pari – zhduken nënklasë, kategori, të cilat do të jenë të unifikuara. Ka shtatë nën-klasa e vizave studimit, plus Guardian Student ndikojnë kujdestarët e nxënësve të mitur dhe që do të mbetet në vend,

Të gjitha këto kategori do të bashkohen në një të vetëm nënklasa Student e do te jete (subclass 500)

Qëllimi është për të lehtësuar burokracinë dhe do të thjeshtojë, një nismë të vlefshëm, por do të duhet të provohet në fuqi pas reformës.

Mbeten pyetje të rëndësishme: çfarë duhet të bëjë një student që dëshiron të ndryshojë kursin, për shembull, kaloni nga një kurs angleze në një shkallë profesionale apo anasjelltas?

Në sistemi aktual thjesht ndryshon kategorinë e vizave student, me ndryshimet e reja nuk është ende e qartë se çfarë ju duhet të bëni. Këto ndryshime do të kërkojë një vizë ose mund të ndryshojë kursin pa pasur nevojë të bëj sërish praktikën, duke ruajtur të njëjtin viza?

Qeveria njoftoi se procedura do të shpjegohet më vonë në detaje, kur nuk ka përparime.

“Është një fakt në dritën e diellit se për shumë njerëz e vetmja mënyrë për të punuar, të paktën në fillim, është për të marrë një vizë studenti.”

Ajo që është e sigurt është se ajo do të hiqet nivelet “Assestment”, të tre nivelet e vlerësimit që zbatohen për një vizë studentore.

Deri më tani Shqiperia ka qenë në nivelin e trete, e cila kërkonte më shume dokumentacionin dhe më teper shpjegime për të marrë një vizë studentore nga dy nivelet e tjera. Ky sistem do të hiqet plotësisht dhe të gjitha praktikat do të vlerësohet në të njëjtën mënyrë.

Si do të rishikojë vlerësimin? Fokusi do të zhvendoset në të njëjtat shkolla e do të formohet dhe një renditje të bazuar në sa nxënës në shkollën e kanë pasur një vizë refuzuhese ose anulohet do të vendoset nga numri i dokumenteve të paraqitura.

Në këtë mënyrë, – shpjegoi Emanuela canines – departamenti i emigracionit do të shpërblejë shkollat qe konsiderohen më serioze dhe të shtyjë ata që të pranojnë vetëm studentët të cilët vijnë në Australi për më tej arsimimin e tyre dhe jo si një mënyrë për të qëndruar.

Kjo per përdorur studimin si një objektiv parësor nuk reflekton qëllimin e programit, sipas qeverisë. Dhe këtu vjen në hyrje Genuine Temp ose GTE, një e-mail që arrin pas aplikimit për vizë për të kuptuar arsyet e vendimit për të udhëtuar në Australi.

Pyetjet janë të ndryshme, nga arsyeja pse ju keni zgjedhur për të vazhduar studimet e tyre në Australi dhe jo në vendin e origjinës me atë që pritet për karrierën e ardhshme, deri në shpalljen e fondeve që ju keni për të qëndruar dhe në qoftë se nuk janë stimuj për t’u kthyer vendin e origjinës.

Në varësi të përgjigjeve atëherë, departamenti i emigracionit do të vendosë nëse do të jenë të kënaqur dhe të miratojë vizën. Vendimi i qeverisë për të miratuar GTE (e cila tashmë ekziston, por është përdorur në rastet e dyshuara) tregon në mënyrë të përhapura si departamenti i emigracionit është e vendosur të japë një goditje të mëtejshme në këto viza.

Sistemi i ri do të hyjë në fuqi më 1 korrik dhe mungojnë disa elemente përsëri: çfarë do të jenë kërkesat unike? Ju do të duhet të demonstrojë një nivel të caktuar të gjuhës angleze? Do të kontrollojë gjendjen ekonomike të të gjitha? Përgjigjet e këtyre pyetjeve do të vijnë në javët e ardhshme.

Klodjan terziu
23/04/2016
Sydney