Sydney Opera House: një kryevepër arkitektonike

Sydney Opera House (1957-1973) është një kryevepër e arkitekturës moderne, admiruar ndërkombëtarisht dhe nga  populli Australian.                                                                                         sydney-opera-house-night-1

Kjo eshte ndërtesa më e famshme dhe më e njohur në Australi,u  inagurua pothuajse dyzet vjet më parë, 20 tetor, 1973 nga Mbretëresha e Anglisë Elizabeth II, është ndërtuar në bazë të një projekti të atëherë nga arkitekti danez Jørn Utzon .

sydney-opera-shtëpia e operes
Këtu është një nga simbolet e Sidneit, Opera House
Gjatë gjithë ekzistencës së saj të shkurtër, Sydney Opera House ka fituar reputacionin si një qendër për kryerjen e arteve ndërkombëtare dhe është bërë një simbol i Sydney dhe për kombin Australian.

Gjatë viteve ajo është bërë një nga tërheqjet kryesore turistike të qytetit dhe që nga viti 2007 ka qenë pjesë e trashëgimisë së njerëzimit zgjedhur nga UNESCO si një kryevepër e arkitekturës moderne dhe të krijimtarisë njerëzore, jo vetëm në fillim të shekullit të 20-të, por në historinë  njerëzore.

ku ndodhet?

costruzione-Sydney-Opera-House

Prane Kopshti Botanik Mbretërore dhe pesë minuta në këmbë nga Circular Quay,stacionit të Trenit, Sydney Opera House është e vendosur në një gadishull të vogël në zemër të CBD Sydney.

Ideja

Teori kontradiktore në idenë që frymëzoi arkitektin danez për Sydney Opera House dhe disa thonë se për të hartuar kjo ndërtesë ishte e frymëzuar nga segmentet e një lëkure portokalli, versioni më konservatore argumenton se ishin sails e një anijeje londruese

Origjina
Origjina e Sydney Opera House dhe të gjitha fazat e ndërtimit.
Në 1956 NSW ka shpallur një konkurs arkitektural ndërkombëtar për ndërtimin e një shtëpie të operës në Sydney dhe e emëruar nga nje juri e pavarur. Rregullat e konkursit të parashikuara të mjaftueshme të nevojshme për të tërhequr talentet më të mira në botën e dizajnit, por nuk specifikon ndonjë parametër teknik dhe nuk ka limit kostoje. Kërkesa kryesore avancuar në Rregulloren ishte për dy salla të performancës, një për punë dhe një tjetër per koncerte.

Utzon, ka vendosur të marrë pjesë, dhe e dërgoi projektin e tij: edhe pse ai kurrë nuk e kishte vizituar vendin, ai përdori të kaluarën e tij detare, kartat detare Sydney Harbour. Në atë kohë ai ishte 38 vjeç, edhe pse ai kishte fituar tashmë disa konkurse kombëtare, ai ishte ende pothuajse i panjohur.

30 janar 1957 në Sydney Morning Herald u botua një artikull në të cilin është shpallur fitues Utzon dhe publikuar një fotografi të projektit me titull: “. Draft Danish fitoi konkursin për Sydney Opera House” Nga më shumë se 233 nominime nga më shumë se 32 vende të botës, shumë prej tyre i përkasin arkitektët të njohur të momentit, Utzon ishte fitues duke marrë fitoren e tij të parë ndërkombëtar.

.

Ndërtimi

Ndërtimi i saj filloi në vitin 1958 dhe ndërtesa u përurua pas 15 vjetësh në 1973. Forma e strukturës së të kujton vela (era) në gjirin e bukur të qytetit të Sidneit. Puna ka filluar në vitin 1958; Ata vazhduan me disa vonesa për shkak  problemeve, dhe për të gjetur zgjidhje të përsosur të projektimit për të përfunduar strukturën në kohe.

Utzon ka thënë se dizajni i tij është frymëzuar nga akti i thjeshtë i lëkurës se një portokalli (ka mendime të kundërta për këtë): të katërmbëdhjetë predha të ndërtesës e cila e kombinuar formojnë një sferë të përsosur. Edhe pse arkitekti ka pasur projekte spektakolare dhe të reja në lidhje me të brendshmen

Kryeministri i ri Ministri Australian Davis Hughes, në fakt, nuk kishte për fat të keq, te njëjtin interes në arkitekturë, art dhe estetikë e paraardhësit të tij, dhe së shpejti, Utzon e gjeti veten në kundërshtim me kryeministrin, i cili përveç për vënien në pyetje në rritje shpenzimet për ndërtimin e ndërtesës filluan të dyshojnë në kapacitetin daneze si arkitekt. Në vitin 1966, Utzon dha dorëheqjen, komisioni i tij mbylli zyrën e saj në Sidnei dhe u largua. Ai kurrë nuk u kthye përsëri në Australi për të parë punën e tij përfunduar.

Opera House është përfunduar dhe inauguruar në vitin 1973 nga Mbretëresha Elizabeth II, Mbretëresha e Australisë. Arkitekti nuk ishte ftuar në ceremoni, e as emri i tij përmendet në asnjë nga fjalimet.

Faza e dytë e ndërtimit

sydney-opera-house

Në vitin 1999, kur ai ishte bërë një arkitekt i njohur në botë, Utzon rënë dakord që të kthehet për t’u përfshirë në projektet e ardhshme tëopera house për të zhvilluar një sërë parimesh të projektit. Kjo e fundit të reflektojë vizionin e tij origjinale dhe të ndihmojë për të siguruar se integriteti i ndërtesës është ruajtur me kalimin e kohës. Në vitin 2003, në të njëjtin vit Opera House festoi përvjetorin e saj të 30, Utzon fitoi çmimin Pritzker, çmimin më prestigjioz të arkitekturës ndërkombëtare: juria ka shkruar se “Sydney Opera House është një nder ndërtesat historike të shekullit të 20-të, një imazh i bukuri dhe i madhe i njohur në të gjithë botën -., si dhe një simbol i qytetit të tyre, të kombit dhe të gjithë kontinentin.

Struktura

Struktura e jashtme është e përbërë nga një seri  predha të bardh -shells-, të cilat janë çdo segment e një sfere, duke e bërë atë një kryevepër e vërtetë e arkitekturës moderne dhe gjenisë krijuese. Nga cilado anë që ju shikoni në Sydney Opera House gjithmonë do të duket e bukur; nuk ka, në fakt, një anë primar siç ishte projektuar nga arkitekti i saj, por hedhjen në një platformë të gjatë graniti 185 metra të gjerë dhe 120. Secili prej predhave përbëhet nga brinjët, e cila fjalë për fjalë përkthehet si brinjë konkrete mbuluara me pllak te bardhë.

I tërë projekti janë shpenzuar mbi 102 milionë dollarë.

sallat

Frymëzuar në një katedrale në lartësi dhe bërë tërësisht nga druri, Koncert Hall është salla kryesore, dhe më e madhe me 2679 vende të, dhe përmban një nga organet më të mëdha tub në botë, paguar rreth 1.2 milionë dollarë australianë dhe kjo përuroi “toccata dhe fugë në D minor” nga JS Bach në vitin 1979. The dhomën e dytë më i madh është i vërtetë Opera, në gjendje për të akomoduar rreth 1,500 persona. Pas dy dhoma të vogla për teatër dhe Studio, një dhomë të dedikuar për krijimtarinë, në fund Room Utzon është përdorur si një sallë për koncerte dhe konferenca të veçanta për shtyp dhe u përurua vetëm në vitin 1999.

Përveç pesë dhomave të saj, ku ajo merr vendin e çdo lloj manifestimi artistik, ka disa opsione ngrënie, një restorant simpatik dhe dyqane me cool Gadgets dhe suvenire për vizitën tuaj.

Arkitekti i Sydney Opera House

Jørn Utzon ka lindur 9 Prill, 1918 në Kopenhagë, Danimarkë. Nga një moshë të re Utzon ka ndjekur hapat e babait të tij, një inxhinier detare, atëherë, edhe pse, ai u regjistrua në arkitekturë në Akademinë Mbretërore të Arteve në Kopenhagë, ku u diplomua në vitin 1942, të tilla si amerikan Frank Lloyd Wright dhe Le Corbusier në Francë. Kur ai fitoi konkursin 29 janar 1957 për Sydney Opera House, Jørn Utzon ishte 38 vjeç dhe ishte i njohur. Ai vdiq në mënyrë paqësore në gjumë në Kopenhagë në moshën 90 vjec.