SOL dhe CSOL: akronime për të thënë se çfarë?

Placeholder Image

SOL do te thotë Skilled Occupation List, ndërsa CSOL do te thote Consolidated Sponsored Occupation List..
Të dy grupet përmbajnë listat e kërkuar për momentin, pasi profesionet në territorin Australian dhe të vijë në jetë në sajë të një dege të qeverisë entitet me qëllim për të pasur një ide të qartë në lidhje me llojin e fuqisë punëtore në tregun e punës të vendit qe ka nevojë.
Duke u mbështetur në faktin se ky lloj i nevojës po ndryshon me kalimin e kohës, listat e SOL dhe CSOL kane ndryshuar çdo vit, për të qenë të saktë çdo 1 korrik. Prandaj, mund të ndodhë që kërkesa për një profesion të caktuar, që një vit më parë ishte shumë e lartë,  dhe vitin e ardhshëm ajo nuk shfaqet në listat.

Sol-e-CSOL
Së pari, duhet specifikuar se lista CSOL përmban një numër të madh të profesioneve dhe se është gjithëpërfshirës i të gjithë ata që janë në listën SOL, ndërsa kjo e fundit është shumë më pak e gjerë dhe më specifike, kjo është për shkak se në listën SOL janë futur të gjitha aktivitetet që  konsiderohen si i cilësisë së madhe dhe vlerë për ekonominë australiane. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se çdo territor ka listën e vet.

Së dyti, ajo që ndryshon ndërmjet listat Sol dhe CSOL janë kërkesat dhe lloji i vizës që ju mund të kërkoni.

Ju mund të kërkoni një vizë australiane në qoftë se puna juaj është në listë SOL nëse:

· Ju nuk keni sponsorizim, por ekspertiza juaj është e nevojshme (shih më poshtë kualifikuar Visa Pavarur 189)

· Ju keni përfunduar një kurs studimi në Australi për të paktën dy vjet në bazë të parë të diplomuar Përkohshëm Visa 485 dhe kualifikimin që moret te jete pjesë e listës SOL

· Ju emëroheni nga një familjar në Australi (shihet më poshtë Skilled Regional Provisonal Visa 489)

Ju mund të kërkoni një vizë australiane në qoftë se puna juaj është në listën CSOL nëse:

· Ju keni një sponsorizim nga një kompani australiane

· Ju emëroheni nga një shtet ose territor i Australisë (Skilled Nominated Visa 190 o Skilled Regional Provisonal Visa 489)

· Nëse ju bëni kërkesë për një punë të përkohshme që i takon kategorisë së (Temporary Work Skilled Visa 457)

Nëse ju jeni të dobishëm ju keni vënë re faktin se vizat e nevojshme për listën SOL janë të bazuar në sistemin pikë, ose më saktësisht me Aftësi Select, ndërsa ato për listën CSOL thelb kërkojnë sponsorizim. Kjo është për shkak se ata që kërkojnë një vizë për këtë profesion në listën SOL nuk kanë siguruar punë, por kanë për qëllim për të ardhur në Australi dhe ka kërkuar punë për të cilën ata janë të kualifikuar, dhe për këtë arsye është e nevojshme për të vlerësuar kompetencën e  emigrantit.

Çfarë ndodh nëse profesioni juaj nuk është i pranishëm në të dyja listë?

sol-e-CSOL

Nëse jeni të vërtetë të gatshëm për të shkuar  në Australi, por kur kualifikimi juaj nuk është  në listen SOL dhe CSOL listat ju gjithmonë mund të shikoni për disa zgjidhje alternative. Një nga më të përdorur, për shembull, është për të marrë një kurs trajnimi të studimeve për profesione në atë kohë në SOL listat apo CSOL dhe kërkesa, në fund të kursit, një vizë pune në bazë të sistemit të pikëve, ose, në qoftë se ju jeni me fat, mund te një  sponsor viza.

 

Mos harroni gjithashtu se në qoftë se ju jeni një sipërmarrës apo ju keni mundësinë për të investuar në një biznes në të gjithë Australinë, ekziston gjithmonë mundësia për të aplikuar për një vizë për biznesin.

Marrëveshja e Punës

Marrëveshja e Punës siguron që kompanitë australiane mund të sponsorizojë punëtorë të huaj, kur ata kanë një nevojë të veçantë që nuk mund të plotësohet nga brenda tregut australian të punës dhe se nuk ka kushte për emigrant për të marrë një vizë të përkohshme ose përhershëm.

Kjo lloj procedure është zhvilluar ndërmjet qeverisë Australiane (në formë të Departamentit të Emigracionit) dhe kompanitë e tyre. Në parim Marrëveshjet e punës janë të vlefshme për tre vjet dhe kanë termat dhe kushtet e veçanta, pasi ato përfaqësojnë një përjashtim nga rregullat standarde për emigracionin.

Kompanitë, megjithatë, duhet të provojnë se ata kërkonin një punëtor vështirë në kualifikimin e kërkuar fillimisht mes popullsisë Australian, ose të paktën në mesin e njerëzve që kanë ardhur në posedim të një shtetësi të natyrës së përhershme dhe për këtë arsye ky lloj i marrëveshjeve janë tepër të rralla, për shkak se, si ju mund të imagjinoni, është shumë e vështirë të mos për të gjetur një person të kualifikuar në të gjithë vendin.

sol-e-CSOL
Prisni një Marrëveshje Punës? Ndoshta kjo nuk është e vlefshme.
profesioni juaj është në listë, dhe tani?

Në qoftë se ju ndiheni të gatshëm për të filluar këtë aventurë, atëherë ju kanë lënë për të bërë pyetje te imigracioni.

Për ta bërë këtë ju duhet së pari të caktojë një punë në këtë listat Sol dhe CSOL, atëherë ju do të duhet t’i nënshtrohesh një vlerësimi aftësie nga Autoriteti Vlerësimit tregohet në listë, e cila nuk është asgjë më shumë se një trup me emrin që në fakt të vlerësuar aftësinë tuaj për pozita në të cilën ju po aplikoni për të dhe të tregojnë një nivel të mirë të gjuhës angleze përmes një certifikatë IELTS që do të verifikojë aftësitë tuaja gjuhësore. Në këtë drejtim duhet theksuar se çdo lloj aktiviteti ka një nivel përkatës të gjuhës angleze e nevojshme.

Mos harroni se, pasi Autoriteti i Vlerësimit do të japë me të gjitha format e nevojshme për paraqitjen e kërkesës tuaj, të gjitha dokumentet shoqëruese duhet të jenë të përkthyer në anglisht nga NAATI, e vetmja organizatë e njohur nga Qeveria Australiane që ka fuqinë për të përkthyer dokumente ligjërisht të vlefshme në anglisht. Përkthimet e bëra në mënyra alternative nuk do të pranohen dhe do të konsiderohet si pa vlerë.
Nëse çdo gjë (dhe dua të shpresoj!) Ju vetëm duhet të presim për një ftesë zyrtare, dmth ftesë zyrtare të cilat do t’ju lejojë për të filluar për të marrë pjesë në të gjitha dokumentet e nevojshme për aplikimin për vizë.

 

Klodjan Terziu                                                                                                                                              shqipet ne Australi

Advertisements