Australia është sipas definicionit  shkrirja dhe përzierje e kulturave, kontradikta mes peisazheve të egra dhe metropol ultra-modern. Një vend me një mijë fytyra, me një natyrë të pasur dhe të ndryshme që magjeps dhe të lënë pak indiferent. Është rastësi që ikonat e këtij vendi pasqyrojnë shpirtin, si një prizëm të diellit. Le të shohim simbolet më përfaqësuese të këtij ” ishullit-kontinent “.

Misteret e Uluru

uluru
N’gjyr kuq , okër, ari, bronzi dhe madje purpurtë Uluru është si një kameleon gjigand ndryshon ngjyrën në varësi të kohë të ditës dhe stinëve. Një vend magjik dhe i shenjtë për Aboriginal Australianët të cilët kanë bërë teatrin e kaq shumë mite në lidhje me kohët  stërgjyshore. Ajo që ne shohim në këtë lapidar gjigand është vetëm 1/20 e madhësisë së tij të përgjithshme, për shkak se ai eshte shtatë kilometra nën sipërfaqen e tokës. Që nga viti 1987 është një trashëgimisë Botërore e Uneskut.

Sydney Opera House Of

Sydney-Opera-House
Dikush e sheh segmentet e një portokalli, dikush predha kërmilli dhe të tjerë si gjetha palme. Në fakt silueta futuristic e Opera House në Sydney eshtë frymëzuar nga velat e një anije. Projektuar nga arkitekti danez Jørn Utzon ku nuk pati nje pune të lehtë pas një fazë trazuar e ndërtimit, u inaugurua në vitin 1973 nga Mbretëresha Elizabeth II. Ajo aktualisht është konsideruar si një nga simboli i punimeve te shekullit XX dhe në 2007 ajo u bë pjesë e Trashëgimisë Botërore të UNESKUT.

Aborigjenët, një qytetërim i lashte

Aborigeno-australiano

Ato kane një marrëdhënie te thellë me tokën, në mënyrë që për të thirrur atë “Enderra e madhe”. Kultura Aboriginal ka rezistuar kolonizimin britanik dhe sëmundjeve te  sjellë nga evropianët, dhe ka kaluar në këtë kontinent të paktën 50.000 vjet. vendasit australianë kanë një perceptim enderrimi të realitetit që shprehin nëpërmjet valle, art, legjendat dhe sidomos muzikën. artin e tyre pikture sot është bërë i njohur dhe vlerësuar ndërkombëtarisht.

Pafundësia e Outback Australian

outback-foto-840x500
Për Australianët çdo gjë që shtrihet përtej bregdetit thjesht ka një emër: Outback. Një vend më ideal sesa fizike, e cila identifikon peisazhet e pafundme e shkretëtirës, shkëmbinj të kuqërremta sulmuar nga një diell shumë i forte, por edhe peisazhet e gjelbër dhe florën e harlisur. Ju mund të gjeni një grimë ‘e Outback në të gjitha shtetet e Australisë, për shkak se ajo është e përhapur në të gjithë rrethinat nga lindja në perëndim, nga veriu në jug. Përveç nga rajonet më të largët, ju mund të arrihen nga shumica e qyteteve, edhe nga ato më të vogla.

Barrier Reef ”Korallet”

Grande-barriera-corallina
Ajo ndodhet në Queensland, pjesën verilindore të Australisë dhe është aq mbresëlënëse që mund të shihet edhe nga hapësira. Me mbi 2000 km në gjatësi dhe një sipërfaqe prej rreth 340,000 kilometra katrorë, esht sistemi korall me i shtrire në planet. Me jetën e saj të ndryshme detare në ngjyra të ndritshme, ajo është një nga atraksionet më të mëdha natyrore të Australisë. Për fat të keq kjo mrekulli e jashtëzakonshme e natyrës tani është në rrezik për shkak të ndryshimit të klimës rreth 20% e pengesës është për fat të keq i vdekur.

Kangaroos, Kanguret

foto n10
Kur ju mendoni se Australine  gjëja e pare qe ju mandoni eshte Kanguret.  Një kafshë unike Australian dhe është kafsha qe  identifikohet me pare këtë vend, në mënyrë që të edhe të përfaqësohen në “stemën”, simboli zyrtar i vendit. Në të gjithë Australinë janë rreth 50 milion Kangura pranishëm, e më shumë se 5o llojeve të ndryshme, me madhësi dhe ngjyra që mund të ndryshojnë ndjeshëm. Me ecje e tyre karakteristike hedhje mund të arrijë shpejtësi prej 70 km / h.

 

Klodjan Terziu                                                                                                                                       Shqipet ne Australi-New generation