Australia

dove-si-trova-l-australia-4
Australia, Kryeqyteti  Australian, klima Australisë, gjeografia Australiane, Oqeani, shtetet Australiane, territoret Australian
Ku është Australia? Për shumë, ndoshta një pyetje pak “banale”, por ju mund të thoni me të vërtetë di çdo gjë në lidhje me gjeografinë e territorit Australian? Për të mësuar më shumë për këtë vend fantasti lexoni artikullin.

Ku është Australia?

Për të kuptuar me saktësi se ku ndodhet Australia merr një hartë në dorë. Duke përdorur bregun lindor të Azisë si pikë referimi, Australia, e cila merr emrin e vet nga australis latine, që do të thotë “jugore”, ndodhet në pjesën juglindore të kontinentit aziatik, si dhe në Jug-Perëndim të Amerikës se Veriut. Kur në SHqiperi themi se Australia është ne “fund te botes” nuk e themi per shaka! distanca në mes Tiranës dhe Sydney është  16.000 Km. Si në vijë të drejtë.

E vendosur në hemisferën jug perëndim, epiqendra e kontinentit Australian është e vendosur në lidhje me të njëjtën gjerësi si pikën më jugore të Afrikës, si dhe të njëjtën gjatësi të Japonisë. Këto koordinatat janë të ndryshueshme, por mund të themi se pika qendrore e Australisë është brenda një Lindje ° 135 dhe 20 ° në jug.

Pavarësisht se konsiderohet si pjesë e rajonit  Paqësor e Jugut, Australia është ende shumë më në veri sesa Antarktidë apo rajone të tjera larg-jugore të botës, të tilla si pikën më jugore të Amerikës së Jugut.
Harta e botës përqendruar në Australi
Australia është gjithashtu afër disa ishuj të tjerë të Paqësorit Jugor, duke përfshirë: Papua New Guinea, Indonezia dhe Filipinet në veri, Zelandën e Re në Jug-Lindje, Ishujt Marshall në veri-lindje dhe ishujt Fixhi, Tonga, Samoa, Tahiti dhe Polinezia franceze në pjesën e Jugut. Ka edhe disa ishuj të vogla në perëndim të Australisë, por në masë më të rëndësishme të tokës në këtë drejtim është definitiv e Jugut.

Persa i peket kufijve natyrore, megjithatë, brigjet lindore të Australisë janë të larë nga Oqeani Paqësor, ndërsa në kufirin perëndimor Oqeani Indian.

Për të qenë të saktë, megjithatë, kontinenti Australian është i rrethuar nga dete të ndryshme duke përfshirë: Detin Arafura në veri, Detin e Timorit në veriperëndim, në Detin e Coral në lindje dhe Detit Tasman në juglindje.

Deti Coral përmban famë botërore per koralet me te   medha ne bote, e cila është struktura më e madhe që jetojnë në Tokë, sipas asaj Autoritetit Marine Park Great Barrier Reef. Ajo është e njohur për ngjyrën e saj dhe kafshë të egra e saj të ndryshme, e cila përfshin breshka, krokodilat, kandil deti, peshkaqenë, delfinë dhe butak.  Eshtë edhe një zonë e mbrojtur që nga viti 1975.Deti koraleve (Great Barrier Reef)
Sa e madhe është Australia?

Tani që ju e dini ku ndodhet Australia, është  koha për të parë më nga afër të madhësinë e saj. E di faktin se Australia është një vend shumë i madh, me një sipërfaqe prej rreth 7.617.930 kilometra katrorë dhe me një popullsi prej rreth 24 milionë njerëz.

Australia është vendi i gjashtë më i madh në botë, edhe pse më i vogël ne të shtatë kontinentet, . Pjesa më e madhe e vendit, megjithatë, është e dominuar nga rajonet gjysmë-thatë dhe shkretëtirë.
Sa shtete janë atje në Australi?

Australia është një shtet, madje edhe një kontinent në të njëjtën kohë. Fillimisht, të dallojnë të dy, për të identifikuar kontinentin është përdorur termin Australasia. Emri i fundit në fakt përfshin vende të tjera të shumta, domethënë, vetë Australi, Polynesia, Tonga, Papua New Guinea, Niue dhe Tonga dhe Kiribati, si dhe ishujt më shumë në këtë zonë, përkatësisht Zelanda e Re, Fixhi, Tokelau, Samoa Islands, Wallis Futuna, Ishujt Solomon, Tuvalu, Cocos Island Keeling, Nauru, Cook Island, New Caledonia, Pitcairn Island dhe Vanuatu.

Në të gjitha, Australasian përbëhet nga 20 vende, edhe pse praktika për të përfshirë të gjitha këto vende, në të njëjtin rajon ka rënë në mospërdorim. Në fakt, në ditët e sotme, ata konsiderohen të ndara. Arsyeja për këtë dallim është se çdo herë qe ndodheshe në ishullin e Paqësorit mund taquashe nën termin gjeografik e Australasia dhe, për këtë arsye, dobia e saj si një emër gjeografik është vere në pikëpyetje.
Cilat janë shtetet dhe territoret Australiane?
Australia sigurisht që është hapi i parë, por është gjithashtu e mirë për të dini nga të cilat vende dhe territore ajo është e përbërë. Vendi përbëhet nga gjashtë shtete dhe dy territore që ndodhen në afërsi të bregut: Queensland (QLD), Victoria (VIC), Tasmania (TAS), New South Wales (NSW), Western Australia (WA), Jug Australia (SA), Northern Territory (NT) Përveç kësaj, ka gjashtë fusha të përbëhet nga ishuj, në zonën e brendshme të Jervis Bay dhe Territorit Australian Antarktik cila përfshin edhe 42% të sipërfaqes totale të Antarktidës.

Cili është kryeqyteti i Australisë?

Shumë njerëz, edhe pse ata e dinë shumë mirë se ku është Australia, kanë tendencë për të bërë  konfuzion, kur vjen puna për të folur per kryeqytetin e saj, i cili shpesh është identifikuar gabimisht si, Sydney.  kryeqyteti i Australisë është Canberra

Canberra është e vendosur në Australin juglindore dhe është përfshirë në një sipërfaqe prej 814 kilometra katrorë me një popullsi prej rreth 380,000 banore. Sydney, në anën tjetër, është në bregdetin  Juglindore, ka një gjerësi prej 12,367 kilometra katrorë dhe ka një popullsi prej 4,921,000 banorësh.

Kryeqyteti Canberra është krijuar për t’i dhënë fund një mosmarrëveshje në mes Melburnit dhe Sydnei,të dy qytetet më të madh të Australisë, që ata të dy  kërkoshin për tu bëre  kryeqytet. Më shumë ose më pak se si funksionon në District of Columbia së Shteteve të Bashkuara, Canberra është një qytet i ndërtuar apostafat, i cili është një territor sovran i vet dhe nuk është pjesë e ndonjë shteti tjetër australian.

Në fakt, kur Australia u formalizua si një komb kolonizuar nën Perandorinë Britanike në vitet 1800 dhe në fund të viteve 1900, ka pasur disa mosmarrëveshje në vendin   për të vendosur kryeqytetin. Si pjesë e kompromisit mes Melburn dhe Sydnei, Canberra është ndërtuar relativisht afër të dyve, por në kthim Melbourne ishte qyteti që mori vendin e kryeqytetit deri kur Canberra nuk është ndërtuar zyrtarisht në vitin 1913.

dove-si-trova-l-australia-5h
klima Australis?

Temperaturat mesatare australiane, me një vlerë të llogaritur  nga të dhënat që përfshin një periudhë kohore në mes të 1961 dhe 1990, ka të bëjë me 22 ° Celsius. Në vitin 2013, Australia ka përjetuar një nga vitet më të ngrohta të regjistruar kurrë më parë, me një temperaturë mesatare prej 23.5 ° Celsius.

Temperatura mesatare në vend është bërë në mënyrë të konsiderueshme më i ngrohtë. gjatë viteve dhe ka qenë si zonat me temperatura më të larta janë të vendosura në rajonet perëndimore dhe qendrore të vendit.

 

Shtetet  në veri kanë një klimë të ngrohtë gjatë gjithë muajve të vitit, ndërsa në territoret e vendosura në jug gjatë muajve të dimrit nga qershori deri në gusht ka një mënyrë për të përjetojnë një temperaturë pak më e ulët.

Duhet të theksohet, më në fund, si Australia është një nga vendet më të thata në të gjithë planetindove-si-trova-l-australia-8 Tokë, me një bollëk të reshjeve mesatare prej vetëm 60 cm në vit.